VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Nul schade, toch volle mep betalen: geen schadevrije jaren voor leaserijders

Geplaatst op: 29-03-2019, 09:40:43

Jarenlang rondrijden zonder brokken, maar toch geen recht op schadevrije jaren en dus premiekorting. Klinkt vreemd, maar voor leaserijders is het realiteit. De meeste leasemaatschappijen houden namelijk de schadevrije jaren van hun klanten niet bij. Een doorn in het oog van de Consumentenbond en leaserijdend Nederland.

Wie altijd netjes rijdt, geen schade maakt en dus nooit bij de verzekeraar hoeft aan te kloppen, wordt fors beloond. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de verzekeringspremie. En het gaat om grote kortingen, vaak van meerdere tientjes per maand.

Na leasen een auto kopen: dure verzekering

Maar leaserijders, zowel mensen met een auto van de zaak als private leaserijders, bouwen helemaal geen schadevrije jaren op als ze netjes en brokkenvrij rijden. Wie na jarenlang leasen zelf een auto koopt, en dus zelf een verzekering moet afsluiten, betaalt in veel gevallen de volle mep.

Oneerlijk, want zo iemand staat op papier op gelijke voet met mensen die wel vaak schade rijden in hun leaseauto.

Leaseauto, verzekering, kosten

Wie een auto leaset, betaalt zelf geen verzekeringspremie. In het maandbedrag dat wordt betaald aan de leasemaatschappij zitten de kosten van die verzekering, maar ook de wegenbelasting en het onderhoud. Alleen brandstof moet apart worden betaald.

Omdat de verzekering op naam van de leasemaatschappij of werkgever staat, heeft de verzekeraar geen idee wie er in de praktijk in de auto rijdt.

Het verschil tussen private lease en een leaseauto van de zaak zit hem in de wie de maandelijkse leaseprijs betaalt. Bij private lease doe je dat zelf. Bij een auto van de zaak doet de baas dat. De werknemer betaalt dan wel iedere maand bijtelling aan de fiscus.

Database

Verzekeraars houden in een gezamenlijke database bij hoeveel schadevrije jaren iemand heeft. Deze database heet Roy-data. Handig, want als je overstapt van de ene naar de andere autoverzekeraar, dan weet die automatisch hoeveel jaar je schadevrij gereden hebt.

De meeste leaserijders staan niet in die database. Van de 45 leasemaatschappijen, geven er maar vijf de data van hun leaserijders door, onderzocht de Consumentenbond. Het gaat om Driessen Autolease, Noordlease, Justlease, Autopermaand.nl en LeasePlan. Die laatste is wel een van de grotere leasemaatschappijen van Nederland.

Private lease in opkomst

Volgens de Consumentenbond weigeren de meeste maatschappijen zich aan te sluiten bij Roy-data, omdat hen dat geld kost. Twee jaar geleden deed de bond al een oproep. Sindsdien is het aantal maatschappijen gegroeid van twee naar vijf.

Veel te weinig, vindt de Consumentenbond. Zeker nu private leasen in opkomst is. In veel reclamespotjes voor auto's wordt al niet meer gesproken over de aanschafprijs, maar over de leaseprijs per maand.

Oude schadevrije jaren vervallen

Wie overweegt om te gaan leasen, moet er rekening mee houden dat de eerder opgebouwde schadevrije jaren kunnen vervallen. Vaak zijn die maar enkele jaren houdbaar. Een leasecontract duurt al gauw vier of vijf jaar.

Wie na die tijd opnieuw zelf een verzekering wil afsluiten, staat weer met lege handen. Een autoverzekering is dan al snel twee keer zo duur.

Wat kun je doen?

Hoewel de Consumentenbond ervoor pleit dat het allemaal automatisch zou moeten gaan, zijn er wel zaken waar je als leaserijders zelf iets aan kan doen. Zo kun je bij je maatschappij of werkgever een verklaring opvragen voor je schadevrije jaren.

Een aantal verzekeraars is bereid om dan premiekorting te geven of het aantal schadevrije jaren daadwerkelijk (deels) over te nemen. Maar let op: lang niet alle verzekeraars accepteren zo'n verklaring. En de schadevrije jaren voor je ging leasen zijn dan meestal al vervallen.

Bron: artikel van Gert-Jan Verstegen van 29 maart 2019 op www.rtlz.nl

Vorige pagina